Birçoğumuz için fazla kilo veya obezite, kurtulması kolay olmayan bir kâbustur! Birçok insan her gün kilosunu kontrol eder ve kilo vermeye karar verdiğinde vücudunun farklı bölgelerini ölçer. Doğal olarak, mümkün olan en kısa sürede sonuç almayı bekleriz, ancak anormal olan herhangi bir yola girmenin yan etkileri ve zararları muhakkak olacaktır. Bu bölümde hızlı kilo vermenin olumsuz etkilerinden bahsetmek istiyoruz. Kilo vermeye ve incelmeye karar verdiyseniz, bize katılın.

Kilo vermek için acele etmeyin

Sahip olduğumuz fazla yağ ve kilolar birkaç haftada oluşmadı ki onlardan kısa bir süre içinde kurtulmayı bekleyelim.
Yıllar içinde yetersiz beslenme, hamilelik, genetik, tiroid gibi çeşitli nedenlerle kilo aldık ve şimdi hızla kurtulmak istiyoruz. Virajlı ve uzun bir yolda aşırı hızda araç kullandığınızı hayal edin; Kesinlikle çok ama çok tehlikeli olacaktır değil mi?
Fitness uzmanları ve diyetisyenler, her insanın kilo vermesi için belirli bir zaman döngüsü olduğuna inanır, bu zaman döngüsünü geçmek vücudun uzuv ve organlarında uyumsuzluğa neden olur. Çoğu zaman, hızlı kilo vermenin etkileri hızlı bir şekilde kendini gösterir ve kişiyi bunalıma sokar.
İlk önce kilo vermeyi kontrol etmeniz önerilir. Neden kilo vermek istiyorsunuz? Diyet, ilaç, kilo verme ve ameliyat olmadaki amacınız ne? Zayıfladığınızı başkasına göstermek mi, yoksa sağlıklı olmak ve normal bir vücuda sahip olmak mı? Sağlıklı kalmak ve vücudun diğer bölgelerine zarar vermemek için tamamen planlı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız acele etmeyi bir kenara bırakın. Bir başka yazımızda karın ve kalçaları hızlıca eritip, inceltmenin avantaj ve dezavantajlarından bahsetmiştik.

Hızlı kilo kaybının 6 zararı ve sorunları

  1. Vücutta besin eksikliği

    Hızlı kilo vermenin yan etkilerinden biri, vücutta besin ve gereksinim duyulan şeylerin eksikliğidir. Sizi hedefinize kısa sürede ulaştırmak isteyen diyetler, genellikle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir grup besin ve besin grubunu tamamen ortadan kaldırarak kilo vermenize neden olur. Ama gerçek şu ki, bu tür diyetler sizi biraz olsun fazla kilo vermek için zayıflatıyor. Sonunda kilo verdiniz ama zayıf, güçsüz ve savunmasızsınızdır artık.
    Örneğin, bazı diyetler kalsiyumu hayatınızdan tamamen çıkarır. Bir süre sonra da eklemleriniz ses çıkarmaya başlar, derken kendinizi zamanla zayıf ve güçsüz hissedersiniz.

  2. Kas yanması

    Yorucu egzersiz veya diyet yoluyla hızlı kilo vererek yağ yerine kas yakmak; peki, bu nasıl gerçekleşir? Hızlı kilo kaybı için ağır diyetler, vücudunuzun kalorilere erişimini büyük ölçüde azaltır. Öte yandan, proteine ek olarak kalori ve enerji, kaslar ve kas dokuları için ana besin maddesidir. Vücut enerji eksikliği ve zayıflık yaşadığında kas gıdalarını yakmaya başlar. Sonuç olarak önemli kas dokusu yanıkları meydana gelir. Bu da güç kaybı ve kas ağrılarının başlaması anlamına gelir. Kas kaybı da vücut şeklini çirkinleştirir.

  3. Bağışıklık sisteminin zayıflaması

    Belki de hızlı kilo vermenin en kötü etkilerinden biri zayıflamış bir bağışıklık sistemidir. Vücudumuz belirli maddeleri tüketerek savunma mekanizmasını güçlendirir. Yanlış diyetler bu maddeleri ortadan kaldırarak hızla kilo vermenizi sağlar ancak en ufak bir olumsuz durumda yorulur ve hastalanırsınız. Korona hastalığı gibi pandemik hastalıkların varlığında bu çok daha tehlikelidir. Aslında vücudunuzu silahsızlandırıyor, hastalık ve virüslerin daha kolay girmesinin önünü açıyorsunuz.

  4. Saç dökülmesi, tırnak kırılması ve ten renginde koyuluk

    Kilo kaybı karşılığında kimse dökük saçlar, kırık tırnaklar, koyu cilt ve göz çevresinde koyu halkalarla yaşamaktan hoşlanmaz. Hızlı kilo kaybı, vücudunuzu besinlere ve temel unsurlara erişimden mahrum kılar. Aslında bir ikilem içinde kalacaksınız; ya kilo vermek için yiyecekleri ortadan kaldırın ya da hızlı kilo vermeyi bırakın! Ancak sağlıklı kalmak ve bir o kadar da sağlıklı cilt ve saça sahip olup, onları korumak kesinlikle çok önemli bir şeydir. Hızlı kilo vermenin etkileri bu hassas bölgeleri doğrudan etkiler ve hatta görüşünüzü bozar. Aslında bu hamle ile sağlığınızla savaşa girersiniz.

  5. Su Kaybı

    Su, vücut için en hayati maddelerden birisidir. Hızlı kilo vermek için her şeyden geçmeniz gerekiyor ve bunlardan bir tanesi de sudur. Vücutta suyun azalması ve belirgin bir sıvı kaybı ile; sürekli yorgunluk, baş ağrısı, kabızlık, enerji eksikliği, susuzluk hissi, yüzde sararma, idrar sorunları vb. ile artık size eşlik edecektir.

  6. Huysuzluk ve saldırganlık

    Kilo vermenin vücudun iç sağlığı adına birçok yan etkilerinden bahsetmiştik, ancak hızlı kilo vermenin de huyunuzu ve davranışınızı doğrudan etkilediğini bilmek ilgin olacaktır. Araştırmalar, aç kalan veya vitamin ve protein eksikliği olan kişilerin saldırganlık ve öfkeye daha yatkın olduğunu göstermiştir. Bu bireyler iyi bir gece uykusu alamazlar, çabuk sinirlenirler, çabuk sıkılırlar, sürekli stres ve kaygı altındadırlar. Aslında hızlı kilo vermenin etkileri tüm hayatınızı da değiştirmektedir. Bu yüzden en iyi ve sağlıklı sonuçları elde etmek için egzersiz ve beslenme ilkelerine dikkat etmek daha iyidir. Daha istikrarlı ve güzel ilkeler aracılığıyla kilo verdiğinizden emin olun.

 

Paylaş

Yorumlar

E-mail adresiniz bizde saklı kalacaktır. * işaretli alanlar zorunludur.

*

code

Go top