Fazla kilolar huzursuz eden bir kâbus gibidir! Fazla kilolu insanların çoğu, diyet ve yürüyüş gibi egzersizlerin bu sorunla başa çıkmanın tek yolu olduğunu düşünür. Tabii ki birçokları için bu yöntem olumlu sonuç da vermiştir. İşte bu nedenle neredeyse tüm sağlık ve beslenme uzmanları, günlük yürüyüşün sağlığın korunmasında ve iyileştirilmesinde çok önemli bir rol oynadığına inanır.
Bu yazımızda kilo vermek için en iyi yürüyüş zamanını ve ayrıca hızını inceleyeceğiz.

Yürüyüşün Kilo Verme ve Sağlığa Etkisi

Kapsamlı araştırmalar, yürüyüşün fiziksel sağlığı, özellikle kardiyovasküler sağlığı (kalp-damar hastalıkları) iyileştirmede büyük etkisi olan en önemli aktivitelerden biri olduğunu göstermiştir. Yürüyüş, herhangi bir özel ekipmana ihtiyaç duymadığınız çok basit, özgür ve evrensel bir spordur; ancak bu aktivitenin önemini bilmek için sağlığımıza olan faydalarına da dikkat kesilmeliyiz.
Yürümenin olumlu etkilerinden biri, vücudun farklı bölgelerini harekete geçirmesidir. İnsan vücudu, eylem ve yaşamını sürdürmek için yakıta ihtiyaç duyan akıllı bir makine gibidir. Yapım ve yıkım olarak adlandırılan metabolizma aslında bir yakıt gibidir ve biri olmadan diğeri zararlı olabilecek önemli bir faktördür.
Beden uzuvlarının hareketleri, fazlalıkları ve fazla kalori yakımı, sağlıklı kalmanın ve kilo vermenin en iyi yoludur. Yürürken attığınız her adımda vücudunuzun farklı uzuvları bu aktiviteye katılmaktadır. Yürümenin kilo vermede bu kadar etkili olmasının nedenlerinden biri de karnın, yan kasların tutulumu ve buna bağlı olarak yağ yakımıdır. Önemli olan kısım ise yürümekten kaynaklı kilo kaybının cilt sarkması ve yağların yok olmasıyla meydana gelen çatlak ve çizgilerinin oluşması gibi yan etkilerinin bulunmamasıdır. Doğal olarak yürürken uyluk, bacak, kalça, karın ve kalça kasları diğer bölgelerden daha fazla çalışmaktadır.

Peki, Yürüyüş İçin En İyi Zaman Hangisidir?

Akşam mı yoksa sabah mı yürüyelim? Bu soru, yürüyüş yapan insanlar arasında en sık sorulan sorulardan biridir. Kimi geceyi, kimisi de sabahı seçer; ancak bilimsel ve standart olarak kilo vermek adına yürüyüş için en iyi zaman dilimi hangisidir acaba? Yürüyüş, yağ ve kalori yakar ve genel olarak vücudun metabolizmasını hızlandırır. Bu nedenle çoğu zaman kişi yürüdükten sonra açlık hisseder. Yakım işinde öncelik, çoğu durumda yediğimiz kalorilere yöneliktir. Kilo vermek için yürüyüşümüzü, doğrudan fazla yağlarımızı kullanılıp enerjinin yakılacağı şekilde planlamamız gerekir.
Bunun daha etkili bir sonuca ulaşması için de en iyi zaman, sabahleyin aç karnına yapılan yürüyüşlerdir. Bu zaman diliminde vücut uzun süredir yakıt almamıştır. Sindirim sistemi yeterince dinlenmiş ve her şey yağ yakmak için hazır hale gelmiştir. Dikkat ederseniz, sabah erken saatlerde aktivitenize başlayıp yürüdüğünüzde güne daha iyi bir ruh hali ile başlarsınız. Gece yürüyüşü ise önerilmez, çünkü vücut gün içinde metabolizmasını tamamlamış, üç öğün ve hatta daha fazla yemek tüketmiş durumdayken, bu halde yürümek kişinin yalnızca yorgunluğuna yorgunluk katacaktır.

Kilo Vermek İçin Ne Kadar Yürünmeli?

Yürüyerek kilo vermek için birkaç parametre oldukça önemlidir. Bunlardan biri de yürüyüşün süresidir. Bu birçok kişinin merak ettiği bir sorudur. Bazı insanlar ne kadar çok yürürlerse o kadar fazla yağ yakacaklarını düşünürler ama bu düşünce ne kadar doğrudur acaba? 30 dakikalık yürüyüşte, vücut önemli miktarda yağ yakma yeteneğine sahiptir. Çok miktarda yağ yakmak sizi cezbedebilir ve yürüyüş süresini uzatarak bu hacmi artırmak isteyebilirsiniz; fakat sabretmelisiniz. Aç karnına yürümeye başladığınızda bu aktiviteye 40 dakikadan fazla devam etmemelisiniz. Bu pozisyonda uzun süre yürümek vücudunuzda ciddi zayıflığa neden olabilir ve kaslarınızı iyiden iyiye yıpratabilir.
Yararlı yürüyüş süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle en verimli olan 35 ila 45 dakikalık sürelerdir.
Cambridge Üniversitesi’nin araştırmasına göre, haftada 150 dakika veya iki buçuk saat yürümek, istenen sonuçları elde etmek ve kilo vermek için oldukça iyi bir süredir. Sabahları kilo vermek için yapılan yürüyüş, birkaç bölüme ayrılabilir ve aralarda dinlenme veya ısınma hatta germe egzersizleri de yapılabilir.
İnsan vücudunun ilk 11 dakika şeker yaktığını ve ardından yağ yakımına girdiğini bilmek fena olmayacaktır değil mi? Yürürken birkaç saniyeliğine dahi olsa durmak vücudun yağ yakma sürecini kesintiye uğratır ve yağ yakmaya başlamak için yürüme döngüsünün yeniden başlatılması gerekir. Bu nedenle yürüyüşü kesintiye uğratmamak ve yürüyüşten önce veya sonra germe hareketleri yapmak daha iyidir. Sadece disk rahatsızlığı olan kişiler gibi yürümesine izin verilmeyen hastalarda örneğin 40 dakikayı ikiye veya üçe bölerek egzersizlerini yapabilirler.

Yürüme Hızımız Nasıl Olmalı?

Kilo vermek ve sağlığı koruyabilmek için yürüyüşte bir diğer önemli parametre de yürüyüşün temposudur. Hızı artırmak ve azaltmanın kendisine has etkileri vardır. Düşük hız, yürüyüşün etkisini azaltır ve vücudun çeşitli uzuvlarının katılımana engel olur hatta metabolizmanın yavaş işlemesine neden olur. Çok yüksek hızda yürümek de kişinin kalp atış hızını ve nefes almasını etkileyen koşmaya benzer. Yürümek için en iyi hız, koşma halinden biraz daha yavaş olan aralıktır. Prensip olarak, düşük bir hızda başlanmalı ve birkaç dakika içinde solunum kapasitenizin %70’ine ulaşmalısınız. Hızınız normal yürüme hızından daha fazla olmalı; ancak sizi nefes nefese de bırakamamalı. Bu nedenle genel olarak, sabahları aç karnına ve koşmaktan biraz daha yavaş bir tempoda günde 30 ila 40 dakika yürümek, kilo vermenin ve sağlığı korumanın en iyi yoludur. Yürüyüş için uygun bir ayakkabının olması da en önemli olan konulardan birisidir.
Öte yandan bir koşu bandı kullanıyorsanız bunu orta hızda ve eğim seviyesi seçeneklerinden dengeli konumda kullanabilirsiniz. Koşu bandında egzersiz yaptığınız zaman bu miktarı artırmayın veya yavaşlatmayın, ayrıca aşırı terlememelisiniz ve kalp atış ritminde bariz bir artış olmamalıdır.

 

Paylaş

Yorumlar

E-mail adresiniz bizde saklı kalacaktır. * işaretli alanlar zorunludur.

*

code

Go top